top of page

Slik gir du tremøblene dine lengre levetid

Bærekraft får stadig mer fokus, og det snakkes mye om bærekraftig produksjon og materialer. Det som er minst like viktig er hvor lenge produktet er i bruk, og hvordan man tar vare på det. Gjennom jevnlig og korrekt vedlikehold av møblene dine kan du bidra til å gi de lengre levetid. Her får du noen tips til hvordan du best kan ta vare på treverket til PUSLE-benken vår.


Tekst: Studio Føy Foto & styling: Bjørn Johan Stenersen & Hege Barnholt / nyanser.no
PUSLE - et lekent og fleksibelt møbel


Benken vår PUSLE er et lekent og norskprodusert møbel inspirert av puslespill. PUSLE har et modulært system med puter i ulike størrelser og farger, slik at du kan sette sammen den kombinasjonen som passer deg og ditt hjem best. Med det fleksible putesystemet kan man skape små fornyelser gjennom hele produktets levetid gjennom å sette sammen putene på nye måter, eller fornye med en ny farge dersom man ønsker en større forandring. På denne måten håper vi det er et produkt du tar vare på, blir glad i, og beholder gjennom hele livet.

Putene til PUSLE er laget med plater i kryssfinér, samt trukket i kvalitetstekstiler i ull fra Kvadrat. Selve benken er produsert i heltre bjørk - et fornybart og bærekraftig materiale.

En sterk og bærekraftig beskyttelse på treverket


For å gi god beskyttelse og en slitesterk overflate så har PUSLE blitt behandlet med to tynne lag med en hardvoksolje fra Osmo. Dette gjør at benken er mer motstandsdyktig mot fukt og skitt, i tillegg til at den er lettere å holde ren og vedlikeholde. Tove Bang, Teknisk konsulent hos Osmo Nordic AS, kan fortelle at hardvoksoljen er basert på bærekraftige råvarer:- TopOil er basert på naturlige oljer og vokser. Hardvoksoljen er så skånsom at den er godkjent til bruk på barneleker og i kontakt med næringsmidler når det er tørt og herdet.Hvor ofte bør møbler i heltre behandles?

Hvor ofte man trenger å vedlikeholde PUSLE-benken kommer an på bruk og hvor mye overflaten utsettes for slitasje. Er overflaten til benken til enhver tid dekket med puter vil den være utsatt for mindre slitasje enn dersom den brukes uten puter.

Ettersom PUSLE allerede er overflatebehandlet vil det i mange tilfeller være tilstrekkelig med enkel rengjøring for å vedlikeholde treverket, ifølge Bang:


Hvis overflaten ikke utsettes for slitasje er det ikke nødvendig å utføre vedlikehold. For å ta godt vare på overflaten slik at den ikke tørker ut og slites unødig er det viktig å benytte riktig vaskemiddel. Vi anbefaler Osmo Rengjøringsspray - naturlig pleiemiddel som bidrar til at treoverflaten ikke tørker ut. Påfør litt ny Topoil eller hardvoksolje feltvis ved behov.

Dersom benken blir utsatt for mye slitasje, kan man oppleve at overflaten blir litt tørr og at fuktighet og skitt lettere kan trekke ned i treverket. TopOil eller hardvoksolje kan poleres inn feltvis ved behov. Benytt gjerne samme produkt som ble påført ved produksjon for best resultat. Bruk en lofri klut til påføring. Husk at overflaten må være ren og helt tørr.

Dersom det har kommet hakk eller merker på benken kan man også pusse lett i treets retning med et fint sandpapir, for så å påføre ny hardvoksolje. Vær oppmerksom på at kluter eller lignende brukt til slike oljer kan være selvantennelige, og at de dermed må behandles korrekt etter bruk.

Sjekk ut Osmo sin steg-for-steg-video for mer detaljert beskrivelse om hvordan påføring av hardvoksolje bør utføres, eller hør med din lokale fagperson for råd rundt tilsvarende produkter.

Lys og temperatur kan påvirke møbelet


Tre er et levende materiale. Det vil si at treverket kan påvirkes av både temperatursvingninger og sollys. Et stabilt inneklima med jevn temperatur og luftfuktighet er det beste for å forebygge sprekkdannelser i tremøbler. Det ideelle for tremøbler er en temperatur på rundt 21 grader, og en luftfuktighet på rundt 50%. Man bør unngå å sette tremøbler for nært varmeovner eller lignende.

Med tiden må man regne med at treverket på møbler som PUSLE modnes, og forandres noe i fargen. Dette er helt naturlig. Ønsker man å bremse denne prosessen lønner det seg at benken står et sted hvor den ikke er utsatt for direkte sollys.

Jevnlig pleie og kjærlighet for et langt produktliv

Med jevnlig vedlikehold og godt inneklima kan du bidra til at tremøbler som PUSLE holder seg fine år etter år. Det bidrar til å gi møblene lengre levetid, er mer miljøvennlig og mer økonomisk. Vi håper du vil gi PUSLE jevnlig pleie og kjærlighet, og at det er et møbel som vil følge deg gjennom hele livet, og kanskje også gå i arv til neste generasjon.

Spørsmål? Ta kontakt på shop@studiofoy.no


Produkt

Materiale

Heltre bjørk

Overflatebehandling

Designet og produsert i Norge.
Foto & styling: Bjørn Johan Stenersen & Hege Barnholt / nyanser.noComments


bottom of page